VACCINER

Rejserådgivning

Rejsevaccinationsskema udfyldes og afleveres til lægen, som vil vende tilbage med foreslag til vacciner og tidspunkt for vaccination. Rejserådgivning koster 250 kr.

Hent skema til udprint her: https://www.35850188.dk/vacskema.htm 
 
Nyttige links
http://www.rejsedoktor.dk/
https://www.ssi.dk/vaccinationer


Livmoderhalskræftvaccine (HPV)

 
Opdateret 12. september 2019
HPV-vaccination mindsker risikoen for livmoderhalskræft. Vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet og anbefales til piger i 12-årsalderen.
 
 
Slut 2017 er tilkommet den nye HPV vaccine Gardasil 9, der yder yderligere beskyttelse i forhold til den tidligere anvendte vaccine. Vaccinen kan anvendes til at forebygge forstadier til kræft og cancerformer, der rammer cervix (livmoderhalsen), vulva (skedeåbningen), vagina (skeden) og anus (endetarmsåbningen) forårsaget af visse HPV-typer samt kondylomer (kønsvorter). Vaccinen kan anvendes fra 9 års alderen til begge køn. Vaccinen kan anvendes forebyggende, og har ingen effekt på infektion eller sygdom, der allerede er tilstede. For yderligere information se www.ssi.dk søg på HPV-infektion og www.medicin.dk
 
1 september 2019 kan drenge som er fyldt 12 år d. 1 juli 2019 eller derefter få gratis HPV vaccination
 
 
BESKYTTER MOD LIVMODERHALSKRÆFT OG KØNSVORTER
 
HPV(human papillomavirus) smitter ved seksuel kontakt.
HPV-vaccinen beskytter mod de to mest almindelige typer HPV(type 16 og 18), som er årsag til 70 % af alle tilfælde af livmoderkræft.
Vaccinen beskytter også mod forstadier til livmoderhalskræft og kønsvorter(kondylomer).
kønsvorter er den mest udbredte kønssygdom i Danmark.
 
VACCINATIONEN VIRKER OGSÅ EFTER SEKSUEL DEBUT
Det er ikke for sent at blive vaccineret, hvis man allerede er seksuel aktiv, fordi man ikke nøsvendigvis er blevet smittet med HPV endnu. Hvis man er blevet smittet med den ene type, vil vaccinen kunne beskytte mod den anden type HPV. Og hvis man har været tidligere smittet vil vaccinen beskytte mod en eventuel ny infektion.
 
For mere information:
www.sundhedstyrrelsen.dk/da/sundhed/vaccination/hpv-vaccination
 
 
Vaccinationerne bliver foretaget hos lægen. Man skal huske at få noteret vaccinerne i vaccinationskortet.
Det er meget vigtigt fortsat at tage imod det gratis tilbud om screening for livmoderhalskræft, selv om man er vaccineret mod HPV.
 
 
Influenzavaccine
 
Du har øget risiko for at blive alvorligt syge af influenza, hvis du er ældre, har en kronisk sygdom, er svært overvægtig eller gravid. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza, hvis du:        
• Er  65 år eller derover på vaccinationstidspunktet
• Har en kronisk sygdom, for eksempel diabetes, KOL eller astma   
• Er svært overvægtig med BMI over 40
• Er gravid og mere end 12 uger henne
 
Hvis du tilfører en af de ovennævnte grupper eller er førtidspensionist kan du få vaccinationen gratis fra den 1. november og året ud.
Det er stadig muligt at blive vaccineret mod influenza før og efter de nævnte tidspunkter, men i så fald er det ikke længere gratis.